Kaip lašinti pyragą – Lauros kepykla

Het maken van een lašinamas pyragas yra iets dat al tijden op mijn lijstje stond om zelf te maken. Ik turėjo mij al in de techniek verdiept en wist precies hoe ik het wilde aanpakken. Nadat ik tijdens een event onder begeleiding van Life of Pie een drip cake maakte, vond ik dat ik mijn plan nu echt eens moest doorzetten. Het is namelijk niet moeilijk en je bereikt heel snel en eenvoudig een onwijs gaaf resultaat. Ik besloot aan de slag te gaan voor Valentijn en maakte een mooie roze taart. De varva maakte ik van een grynas šokolado ganache. Van het hele proces maakte ik stap-voor-stap foto’s, zodat ik jullie kan laten zien dat het echt niet moeilijk is!

„Benodigdheden“ lašinamasis pyragas

  • een gevulde en afgesmeerde taart, gekoeld
  • ganache (zie onderstaand receptas)
  • telepel
  • kleine spatel

Zoals je ziet heb je niet veel nodig voor het maken van een lašinamas pyragas. Het lijstje yra de pagrindas, verder kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Hier kun je de Valentijn lašinamas pyragas žien die ik met deze basis maakte.

Verder is het belangrijk dat je afgesmeerde taart goed gekoeld is. De ganache stolt dan sneller en zo voorkom je dat alle dišplėšė te snel langs de taart naar beneden lopen.

Ganache maken

  • 150 gramų gryno šokolado
  • 100 ml šlakas
  • klontje boter

Deze hoeveelheid yra genoeg voor een taart van maximaal zo’n 25 cm durų durys. Dit hangt ook een beetje af van hoeveel dišplėšė je maakt.

Bereidingas

„Šokoladas“ „ee hittebestendige komt“. Verhit de slagroom in een pannetje en voeg dit toe aan de chocola. Blijf roeren tot de chocola bijna helemaal gesmolten is. Voeg dan het klontje boter toe en roer tot een egale massa. Mocht het mengsel nou te snel afkoelen, verhit het geheel dan au bain-marie tot het volledig gesmolten is.

Zoals je kunt zien is de verhouding tussen chocolate and slagroom iets anders dan in mijn artikel met het recept voor ganache staat. Dit omdat ik de ganache iets steviger wilde hebben, dat gaat beter als je in verhouding iets meer chocolate chocolate gebruikt.

Laat de ganache afkoelen tot het de juiste dikte heeft bereikt. Voor mij buvo dat iets dikker dan jogurtas. Hoe dunner de ganache, hoe makkelijker hij naar beneden loopt en hoe eenvoudiger je een strakke bovenkant krijgt. Bij een dikkere ganache is dit iets lastiger en loopt de chocola minder snel naar beneden.

Als je ganache klaar is kun je eindelijk beginnen. Haal je taart uit de koelkast en zet deze voor je neer. Pak de ganache erbij met eenelepel en bepaal waar je wilt beginnen. Kies eventueel de achterkant (minst mooie kant) uit om te beginnen, zo kun je nog een beetje oefenen.

Met een the telepel schep je wat ganache uit de kom, laat dit op de rand van de taart van de lepel aflopen. Hoe meer ganache je gebruikt, hoe verder ze naar beneden lopen.

Maak de taart rondom helemaal af met de varva.

Andere manieren

Je kunt dit ook doen door een spuitzak of -flesje te gebruiken dat je vult met ganache. Ik koos zelf voor eenelepel omdat iedereen die in huis heeft en dat ook prima werkt.

Nog een mogelijkheid is om de ganache gewoon gelijk over de taart de gieten, dat heeft alleen als nadeel dat je geen controle hebt over de plek van de dišplėšė. Ik heb liever wel die controle en gebruik dus een thetelel.

Giet dan wat ganache in het midden van de taart, strijk het met een spatel zo happy mogelijk uit. Zoals ik al zei: hoe dunner de ganache, hoe makkelijker dit gaat.

Strijk de ganache niet te stevig of te ver naar de randen uit voordat het allemaal langs de kant naar beneden loopt.

Viskas! Je kunt nu gelijk verder gaan met decoreren als je dat wilt.

Zoals je ziet is mijn bovenkant niet zo glad als een spiegel, dat is niet erg omdat ik de taart ook nog decoreerde. Dan zie je er niets meer van. Wil je wel die super gladde bovenkant, dan moet je dus met iets dunnere ganache werken.

Bij mijn Valentijn lašinamas tortas laat ik je zien hoe ik de taart decoreerde en geef ik daar ook nog wat handige tips voor!

Parašykite komentarą